WARSZTATY KULINARNE W ZSO7
21 listopada w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez KOWR oddział w Olsztynie. W spotkaniu z panem Robertem Kurko ,właścicielem zakładu wyrabiającego wędliny w Orzyszu, uczestniczyła młodzież z klasy I F LO. Przedsiębiorca przedstawił uczniom proces produkcji wędlin metodami tradycyjnymi. Podkreślił, jak ważny jest wybór odpowiednich składników, w tym mięsa pochodzącego z hodowli zwierząt ras zachowawczych, które idealnie nadają się do wyrobu wędlin i kiełbasy. Zwrócił też uwagę na znaczenie w procesie produkcji zastosowanych przypraw, które starannie selekcjonowane z odpowiednio dobranych ziół w dużym stopniu wpływają na walory smakowe wyrobów mięsnych. Na koniec omówił podstawowe różnice pomiędzy wędlinami wyprodukowanymi metodami tradycyjnymi (na starych recepturach) a tymi , które powstają w masowej produkcji.Spotkanie zakończyło się degustacją szynki i baleronu –wyrobów pochodzących z wędzarni pana Roberta . Wszyscy uczestnicy mogli poczuć smak pysznych wędlin .
Warsztaty były niezwykle pouczające, ponieważ młodzież miała okazję spotkać się z lokalnym przedsiębiorcą, który pokazał długi proces produkcji wędlin oraz zwrócił uwagę na zdrowe tradycyjne wyroby.