Czy wiesz co jesz?

            26 października odbyły się pierwsze zajęcia, na które przyszło 10 osób. Na zajęciach uczniowie klasy I F pracując w grupach 4 osobowych identyfikowali związki organiczne występujące w jajkach, jabłkach, fasoli, ziemniakach, cebuli, twarogu, mleku, oleju słonecznikowym, smalcu, pestkach dyni czy słonecznika. Wykrywali białko, cukry (glukozę, sacharozę, fruktozę, skrobię), tłuszcze nasycone i nienasycone. Uczestnicy innowacji samodzielnie w oparciu o instrukcję przeprowadzali doświadczenia takie jak: próba Trommera, Tollensa, reakcję biuretową, ksantoproteinową, zegar jodowy. Notowali obserwacje, wnioskowali i pisali równania reakcji oraz rysowali schematy doświadczeń. Jest to ciekawy sposób zdobywania i utrwalania wiedzy z zakresu chemii i żywienia.



Galeria