Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Jest spożywany w niezliczonych ilościach na całym świecie. Ze względu na duże ilości korzystnych przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych wygląda również bardzo zdrowo. Badania wskazują również, że osoby pijące kawę mają niskie ryzyko wystąpienia różnych poważnych dolegliwości.
W ostatnim czasie przeprowadzono wiele badań dotyczących zdrowotnych właściwości kawy. Artykuł opublikowany w Journal of American Medical Association porównał spożycie kawy z innymi popularnymi napojami w odniesieniu do rozpowszechnionych chorób serca. Stwierdzono, że osoby pijące kawę zmniejszyły o 50 procent ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Podobnie badanie przeprowadzone przez Oxford University School of Medicine wykazało, że codzienne picie kawy może pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka. Co więcej, American Heart Association stwierdziło, że istnieją dowody sugerujące, że kofeina zawarta w kawie zmniejsza ryzyko udaru i może pomóc w zapobieganiu innym rodzajom problemów z sercem.
Inne badania wykazały, że kawa może obniżać ryzyko raka okrężnicy, raka przełyku i raka prostaty. Badanie przeprowadzone w Harvard Medical School sugeruje, że kawa zawiera związki, które mogą zwalczać raka prostaty i zmniejszać ryzyko gruczolakoraka przełyku. Naukowcy z Harvardu uważają nawet, że związki te mogą zapobiegać występowaniu raka pęcherza. W rzeczywistości, według niektórych badań, codzienne picie kawy może zmniejszyć ryzyko raka przełyku nawet o 40 procent.
Inne badanie wskazuje, że osoby pijące kawę rzadziej zapadają na alergie. Są również mniej podatni na zapalenie zatok. Powodem tego są właściwości przeciwutleniające obecne w kawie. Przeciwutleniacze mogą zmniejszać ryzyko alergii poprzez zmniejszenie aktywności histaminy, która jest odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych. Według innego badania filiżanka kawy dziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii.
Picie filiżanki kawy rzadziej lub wcale może obniżyć ryzyko cukrzycy. Naukowcy z Harvard Medical School nie dostarczyli wyraźnych dowodów na to, że to prawda, ale wskazali, że osoby pijące kawę rzadziej chorują na cukrzycę. Dzieje się tak, ponieważ kofeina działa moczopędnie, powodując odwodnienie. Kofeina podnosi również poziom glukozy we krwi, czego chcesz uniknąć, jeśli chcesz powstrzymać cukrzycę.
Wreszcie kawa bezkofeinowa oferuje korzyści zdrowotne, które nadal są bardzo ważne. Udowodniono, że jeden rodzaj przeciwutleniaczy, flawonoidy, chroni przed cukrzycą typu 2. Jeśli więc interesuje Cię picie pysznego napoju, unikając jednocześnie zagrożeń dla zdrowia związanych z kawą z kofeiną, możesz spróbować kawy bezkofeinowej. Nadal będziesz mieć cały pyszny smak i wspaniały aromat zwykłej kawy bez dodatkowych korzyści zdrowotnych.